Tijd in Suriname
Tijd in Nederland

Het is ongeveer 100 dagen geleden, dat de huidige president de heer Chandrikapersad Santokhi , het stokje overnam van de heer Desiree D. Bouterse.

Het verloop van de 100 dagen regeerperiode wordt vaak in de journalistiek/ literatuur aangegrepen om het beleid van de huidige president te toetsen aan de gedane verkiezingsbeloften.

Wat zijn die verkiezingsbeloftes geweest en zijn er al contouren zichtbaar van een regeringsbeleid toegespitst op die verkiezingsbeloftes?

Ik noem 3 verkiezingsbeloften:

Het is ongeveer 100 dagen geleden, dat de huidige president de heer Chandrikapersad Santokhi , het stokje overnam van de heer Desiree D. Bouterse.

Het verloop van de 100 dagen regeerperiode wordt vaak in de journalistiek/ literatuur aangegrepen om het beleid van de huidige president te toetsen aan de gedane verkiezingsbeloften.

Wat zijn die verkiezingsbeloftes geweest en zijn er al contouren zichtbaar van een regeringsbeleid toegespitst op die verkiezingsbeloftes?

Ik noem 3 verkiezingsbeloften:

  1. Aanhalen van de banden met Nederland en de rest van de wereld;
  2. Corruptie aanpak en criminaliteitsbestrijding.
  3. In kaart brengen, fatsoeneren van de overheidsuitgaven, de schulden en uitstippelen economisch beleid om tot een gezondere financiële staatsbalans te komen;

Ad. 1. De warme banden tussen Nederland en Suriname waren onder het bewind van Desiree Bouterse dusdanig afgekoeld, dat beide partijen geen vertegenwoordiging meer hadden in elkaars land. De veroordeling voor drugshandel en de internationale opsporing van de heer Bouterse zat een goede verstandhouding tussen Nederland en Suriname in de weg.

Maar hier is prompt een einde aan gekomen met de nieuwe president Santokhi aan het roer, want: Deze verkiezingsbelofte is de regering Santokhi nu al nagekomen, nadat er vorige maand een onderonsje is geweest tussen de ministers van Buitenlandse zaken van beide landen is er na jaren van afwezigheid nieuwe ambassadeurs benoemd zullen worden voor zowel Suriname als Nederland.

De nieuwe president begrijpt het belang van Nederland, de relatie tot het verleden en de daaruit voortvloeiende diaspora van Surinamers in Nederland als geen ander.

Ad. 2. De criminaliteitsbestrijding van met name de drugs gerelateerde misdaad zal internationaal beter afgestemd worden tussen Nederland en Suriname. Gezien de achtergrond van de huidige president, als oud-minister van Justitie, is dat ook niet verwonderlijk.

Ad 3. De economie van Suriname verkeert in zeer zwaar weer, de buitenlandse schulden zijn torenhoog, naar nu blijkt zijn de gehele overheidsuitgaven van de afgelopen 2 regeringsperiodes gefinancierd met buitenlandse leningen, waarbij er totaal geen rekenschap is te geven door de vorige regering Bouterse wat er met de overheidsinkomsten in al die jaren is gebeurd.

Een nieuwe president, een nieuwe wind. Dat ziet de bevolking van Suriname ook, maar tot nu toe merken ze niets van de verbeteringen die de president heeft aangegeven tijdens de verkiezingscampagne. Maar dat is ook onmogelijk om in 100 dagen of misschien wel in 1 regeringsperiode het economische wanbeleid van de afgelopen 10 jaar weg te poetsen.

Immers de stad Rome is ook niet binnen no time opgebouwd.

Maar er gloort licht aan het eind van de tunnel: Suriname telt weer mee in de internationale gemeenschap, waarbij de nieuwe president weer onderhandelingen kan voeren met het IMF en of buitenlandse mogendheden om Suriname weer een welvarend land te maken. Welvarend was Suriname zeker. Tot 20 jaar terug behoorde Suriname, tot de top van de rijkste landen ter wereld, gemeten per hoofd van de bevolking. De Nederlandse premier, de heer Mark Rutte zie ooit eens na zijn eerste kabinetsperiode: ”Na het zuur komt het zoet”…. Dit heeft de huidige president ook belooft aan de Surinaamse bevolking. Het is de vraag of de Surinaamse bevolking zo lang op het zoet zal willen wachten, want de financiële problemen zijn veel groter dan de regering Bouterse ooit heeft willen toegeven.

Maar ook hier gloort er licht aan de horizon, Suriname is nu weer veel aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders, gezien de grote interesse in de olievelden van Suriname, die recentelijk ook ontdekt zijn, ondanks dat de wereld olieprijs naar een absoluut dieptepunt is gedaald.

Kijkend naar de redelijke infrastructuur van Suriname, de ligging aan een redelijk toegankelijke zeehaven en de kwaliteit van het onderwijs, waardoor zelfs ook buitenlandse werkgevers weer investeren in personeel in Suriname zien wij een veel betere toekomst voor Suriname en haar bevolking.

Wij zien dat ook terug in de toegenomen interesse voor Suriname. Het lijkt wel alsof potentiele klanten hun hand al die jaren op de knip hebben gehouden tijdens de periode van de regering Bouterse, vanwege de onzekere economische toekomst die Suriname toen ten toon spreidde.

Anno 2020 is de situatie totaal verandert. Er is weer belief in de kracht van ons “Switie Sranang”,……. dat ervaren we elke dag weer in de advies,- en verkoopgesprekken die Intervast, als de Suriname-vastgoedexpert bij uitstek, met haar (hernieuwde) klantenkring voert.

Contact

Locatie

Van Marumstraat 43
2562 LR Den Haag

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van onze aanbiedingen en tips? Schrijf u dan in voor onze digitale nieuwsbrief. Uiteraard kunt u uzelf altijd weer afmelden.