Tijd in Suriname
Tijd in Nederland

Ik nodig u uit

In januari is de gevoelstemperatuur in Nederland gemiddeld 5 en in Suriname gemiddeld 25 graden Celsius is. Dit verschil van 20 graden is ook voelbaar in de portemonnee van de Nederlands ingezetenen van Surinaamse afkomst. Vooral als ze hun totale wereldinkomen (en vermogen) in de Nederlandse aangiften inkomstenbelasting moeten opgeven. De gevoelstemperatuur kan je echter bijstellen naar aangename proporties, mits je goed weet wat er onder wereldinkomen (en vermogen) wordt verstaan en hoe dubbele belastingheffing wordt voorkomen. Een toelichting.

Wereldinkomen:

Het wereldinkomen van een Nederlands ingezetene bestaat uit:

* inkomen en vermogen uit Nederland EN

* inkomen en vermogen uit het Buitenland

De in uw bezit zijnde onroerende zaken die gelegen zijn in Suriname vallen dus ook onder het wereldinkomen. Hieronder vallen ook erfpacht- en huurgronden en hun opstal. Hierbij maakt het niet uit of u inkomsten genereert uit deze onroerende zaken. De waarde in het economisch verkeer wordt geacht in de aangifte inkomstenbelasting op peildata (begin van elk jaar) te worden opgenomen. Eventuele schulden kunnen in mindering worden gebracht op de waarde van deze onroerende zaken.

Voorkoming van dubbele belasting:

De in Suriname gelegen onroerende zaken worden formeel ook periodiek belast (variant van onroerend goed belasting in Nederland) maar hierop wordt (nagenoeg) niet gehandhaafd. Op grond van het verdrag tussen Nederland en Suriname heeft Suriname wel een heffingsrecht. Als gevolg hiervan kan er in Nederland voorkoming van dubbele belasting worden geclaimd voor de belasting die je extra moet betalen over de waarde van het onroerend goed in Suriname.

Bijvoorbeeld een onroerend goed in Suriname van € 100.000 geeft een Box 3 heffing in Nederland van € 1000. Over deze € 1000 krijg je dan voorkoming van dubbele belasting. In feite ben je dus geen extra belasting verschuldigd in Nederland.

Tot slot:

De brug tussen Nederland en Suriname is vooralsnog voorbestemd aan KLM en SLM, maar een fiscale brug geeft rust en voldoening. Neem gerust contact met mij op bij vragen, opmerkingen of een plezierig gesprek.

Auteur: Narendre Moenesar RB (register belastingadviseur) Telefoon/ email: 0615021005/ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

Locatie

Van Marumstraat 43
2562 LR Den Haag

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van onze aanbiedingen en tips? Schrijf u dan in voor onze digitale nieuwsbrief. Uiteraard kunt u uzelf altijd weer afmelden.