Tijd in Suriname
Tijd in Nederland

In onze vorige nieuwsbrief hebben we het gehad over "de herontdekking" van Suriname als stabiel investeringsland. We hebben het gehad over een miljarden US dollar investering die Suriname tegemoet kan zien als een Scandinavisch bedrijf één van de grootste waterkrachtcentrales die in Zuid Amerika gebouwd zal worden zal hebben gerealiseerd.

Nu maakt één zwaluw nog geen zomer. Dat weten we allemaal. Maar andere investeerders zoals het gerenommeerde Internationaal Monetair Fonds (IMF) monitoren de ontwikkelingen in Suriname met argusogen.

Het IMF acht nu ook de tijd rijp om in Suriname te investeren en dus steunt het IMF ons mooie land met een financieel pakket ter waarde van 570 miljoen euro om de Surinaamse economie en werkgelegenheid weer een boost te geven. Sterker nog, nu zo een machtige organisatie weer belief heeft in Suriname zullen andere investeerders ook volgen......

Dit bewijst maar weer eens, dat Intervast, als dé Suriname-expert gelijk heeft gehad. Onze voorspellingen van enkele jaren geleden over de potentie van Suriname komen inderdaad uit.

Tuurlijk heeft Suriname nog een lange weg te gaan. Maar nu instappen en meezaaien betekent straks ook de vruchten oogsten !

Een heel ander punt waar Suriname en eigenlijk de rest van de wereld op moet gaan focussen is de internet criminaliteit. Ook in Nederland wordt je doodgegooid met phisingmails, WhatsApp fraude, spoofing tot aan identiteitsfraude aan toe. Deze vorm van criminaliteit begint ook in Suriname de kop op te steken.

Waarom is dit zo lucratief voor deze criminele bendes?

Het antwoord is simpel:

1. Deze vorm van criminaliteit is anoniem,

2. nagenoeg risicoloos voor lijf en leden van de criminelen,

3. met weinig moeite kan er veel geld binnengehaald worden van nietsvermoedende burgers,

4. Er is verder een lage pakkans en

5. vaak is het buitgemaakt geld ontraceerbaar, omdat gestolen/ verduisterd geld via zogenaamde geldezels (een geldezel is iemand die zijn bankrekening laat gebruiken om grote bedragen hierop te laten storten) daarna naar anonieme bankrekeningen verdwijnt over de hele wereld verspreid.

De gedupeerde burger blijft doorgaans berooid achter, want de banken dekken deze schade doorgaans nooit.

Op dit moment zijn er gesprekken gaande om de geldezels aan te pakken op basis van de strafrechtelijke bepalingen inzake heling. Want nu worden deze geldezels nagenoeg ongemoeid gelaten, of wordt een straf

afgedaan met een taakstraf of terugbetaling van het buitgemaakt geld, dat op de rekening van de geldezel is gestort.

Maar als deze schakel bij het begin van het internet criminele circuit hard wordt aangepakt door justitie kan de pakkans van de internetcrimineel vergroot worden en zal de anonimiteit ook veel minder zijn.

Gewapend met de strafrechtelijke bepalingen van heling staat een geldezel in Nederland een boete van maximaal € 78.000),- en/of maximaal 4 jaar gevangenisstraf te wachten.

Dat de geldezel vaak minderjarig is maakt de beslissing om deze volgens de strafrechtelijke bepalingen van heling aan te pakken wel lastiger, maar waar een wil is, is een weg om ook in dit opzicht Suriname een betere toekomst te kunnen geven. Maar met een president met de bijnaam "the sheriff", die hij verdient heeft in zijn tijd als minister van justitie en veiligheid, zullen ook deze internet criminelen moeten oppassen in Suriname.

Door mr. Alexander M. Li Fo Sjoe

Contact

Locatie

Van Marumstraat 43
2562 LR Den Haag

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van onze aanbiedingen en tips? Schrijf u dan in voor onze digitale nieuwsbrief. Uiteraard kunt u uzelf altijd weer afmelden.