Toerisme en huisvesting; een cruciaal één – tweetje..

In de nieuwsbrief van een eerdere editie, heb ik uitvoerig uit de doeken gedaan, dat het besef, dat toerisme in Suriname een steeds belangrijkere factor zal zijn voor de economie van dit heerlijke land.
Voor veel Amerikaanse of Westerse toeristen is een bezoek aan Suriname een verademing van het drukke stadsleven, dat ze gewend zijn te leiden. Hier kan men zich nog verbazen over de kleinschaligheid van de hoofdstad en de gemoedelijke sfeer, die zij in hun jeugd hebben meegekregen.
Om maar één punt van herkenning te noemen: in hun jeugdjaren was parkeren vrij. Nu is in hun thuisstad betaald parkeren de standaard en dan nog tegen behoorlijk prijzige tarieven. Suriname daarentegen is dan ook een van de weinige rechtsstaten ter wereld, waar je in de hoofdstad nog gratis mag parkeren.

Aanzuigende factor voor een succesvol toerisme beleid is de sterke verruiming van het aanbod aan appartementen en logeergelegenheden. Een bedrijf als AirbnB is daar ook debet aan, daar zij particulieren in staat stellen om woonruimte voor vakantiedoeleinden aan derden tegen betaling beschikbaar te stellen.

Deze toename van huisvestingsaanbod aan toeristen, heeft de verhuurprijzen van tijdelijke appartementen drastisch doen kelderen, waardoor je als toerist nog eens voordelig een appartement kan huren.

De luxere hotels die Suriname kent, ondervinden nu ogenschijnlijk weinig last van de AirbnB-praktijken van Suriname maar op de Antillen bijvoorbeeld, heeft de lokale bevolking het principe van AirBnB omarmt, waardoor hotelkamers leeg dreigen te blijven en hoteleigenaren zelfs bij de desbetreffende Antilliaanse minister van economische zaken zijn gaan klagen.

De prijs voor huisvesting staat onder druk. Daartegenover zijn de prijzen voor elektriciteit en water exponentieel gestegen voor zakelijke gebruikers. Het zal niet lang meer duren of ook de Surinaamse appartementseigenaren, casino- en hoteleigenaren zullen, in het voetspoor van hun Antilliaanse broeders bij de heer Ferdinand Welzijn, de minister van handel en industrie gaan klagen.

Voor de toerist daarentegen biedt een goedkopere huisvesting een extra reden om Suriname te bezoeken. De hogere vliegtarieven worden zo enigszins gecompenseerd met de lagere tarieven voor huisvesting.

Hier komt nog bij, dat het voor de toerist steeds makkelijker wordt om kwalitatief goede huisvesting te vinden, waarbij waarden als: airco, Wifi, warm water en beveiliging tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld vormen.

Want veel eigenaren van kwalitatief betere appartementen bundelen hun krachten door hun aanbod zichtbaar gezamenlijk op internet via diverse professionele verhuurbureaus te plaatsen.

Een totaal ander punt die wij in deze nieuwsbrief onder uw aandacht willen brengen is het rendement op vastgoed in Suriname.

Steeds vaker zien wij enkele van onze klanten een recidive aankoop doen. De rente in Nederland brengt totaal niks op. Er zijn immers al enkele Nederlandse banken die de rente op spaartegoeden van hun klanten naar 0% hebben bijgesteld. Wat is er dan beter om te beleggen in grond, die bovendien nog aanzienlijke rendementen maakt…………

De Intervast-makelaardij heeft weer de verkoop van een aantal verkavelingsprojecten naar zich toe weten te trekken, die nog vrij fris in de kinderschoenen staan. Juist bij deze verkavelingsprojecten is een extra goed rendement te behalen. Nu zijn de prijzen laag, maar zodra er elektriciteit, water en het wegennet zijn aangelegd, stijgen de prijzen behoorlijk.

Vraag naar uw mogelijkheden om ook zo een perceel te bemachtigen. Met een geringe aanbetaling kunt u zich binnenkort ook vastgoedeigenaar in Suriname noemen.

Vraag vrijblijvend naar de uitgebreide financieringsmogelijkheden, die wij u kunnen aanbieden.