Toerisme en (overheids)investeringen

Het toerisme is steeds meer een bron van valuta-inkomsten aan het worden voor de Suriname. Het is dan ook niet zo gek, dat er dan ook behoorlijk in het toerisme wordt geïnvesteerd door zowel de overheid als de private sector. In de private sector zien wij de accommodaties van resorts zienderogen in kwaliteit sterk vooruitgaan, zodat het zelfs de meest verwende toerist aan niets ontbreekt.Het Jacana amazone wellness resort is daar een mooi voorbeeld van, maar niet te vergeten het oeroude overbekendeTorarica hotel, dat met de realisatie van Royal Torarica, de lat weer hoger gelegd heeft.

Allerlei private initiatieven om het toerisme een stimulans te geven worden ontplooid. Enkele nieuwsbrieven geleden gaf ik al als voorbeeld het nieuwe Lucky Twins restaurant aan de Verlengde Gemenelandsweg, dat naast het Chinese restaurant ook  een BBQ & steak restaurant en de eigen “Sranang pattoe” weer in ere heeft hersteld. De kans is groot, dat de culinaire smulpaap onder ons, hier moeilijk een keuze zal kunnen maken uit al het lekkers op één locatie.

Van overheidswege is het toerisme altijd een groot aandachtspunt geweest in de diverse regeringsperiodes.
Door haar ligging aan de verkeerde kant van de Amazonedelta beschikt Suriname over een modderig mangrove bos aan de kust en kan zij niet profteren van een kraakheldere blauwe zee, dat zo aantrekkelijk is voor vele toeristen op zoek naar een “zon-zee, en strand”vakantie.

De zon is er volop in Suriname. Maar om het gemis van een zee en strand te verlichten, wordt er van alles aan gedaan om een nieuwe betekenis aan het woord strand te geven.
En dat de overheid zich actief bemoeit met het toerisme blijkt onder andere maar weer eens uit de realisatie van de nieuwe toegangswegen naar Colakreek.
Colakreek, (de benaming heeft deze kreek verkregen door het bruine water, dat volgens sommigen een medicinale werking op de huid heeft), is van een gewone picknicklocatie aan het, met wit zand opgespoten strand, verworden tot een begrip in Suriname voor jong en oud).

Niet alleen voor toeristen is een bezoek aan Colakreek een “must-have” om te bezoeken. Ook voor de lokale bevolking is Colakreek een welkome aanvulling op de vele mogelijkheden om tot rust te komen in de fantastische natuur, dat Suriname te bieden heeft.

Waar het vroeger al een avontuur was om Colakreek te bereiken, is nu een geplaveide snelweg ontstaan om meer badgasten naar deze gezellige badplaats te krijgen. Het veel gehoorde excuus, dat de weg naar Colakreek slecht was voor de auto en dat er daarom geen bezoek kon worden gebracht aan Colakreek is vanaf nu verleden tijd geworden.
Het bezoeken van Suriname is alweer in aantrekkelijkheid gestegen.